Keväällä 2020 alkanut projekti saatettiin päätökseen Tsekeissä Brnoon historiallisessa kaupungissa 25.-28.6.2023. Tapaamisen tavoitteena oli koostaa sopivan terapiahevosen valitsemiseen liittyvä projektissa tuotettu materiaali. Jokaisen maan Suomessa toukokuussa esittelemät lomakkeet yhtenäistettiin ja kirjoitettiin myös aiheeseen liittyvä raportti, jossa kuvataan hevosen valinnassa huomioitavia asioita. Lomakkeilla arvioidaan hevosen suhtautumista ihmiseen, hevosen käyntiä, hevosen rakennetta ja hevosen reagointia erilaisiin ärsykkeisiin (ääniin, kosketuksiin, erilaisiin ympäristön ärsykkeisiin). Tavoitteena on tarjota lomakkeita julkiseen kansainväliseen käyttöön ja tietysti ennen kaikkea hyödyntää niitä ratsastusterapeuttiemme keskuudessa ja koulutuksessa.

Suomesta tapaamiseen osallistuivat Sanna Järvelä, Anne Rokka, Sanna Mattila-Rautiainen ja Erna Törmälehto. Tähän tapaamiseen ei sisältynyt ekskursioita kuten aiemmissa tapaamisissa vaan ryhmä työskenteli yhdessä kaksi ja puoli päivää tuottaen kirjallista materiaalia.

Suomenratsastusterapeutit ry on tehnyt jo vuosikausia ansiokasta kansainvälistä projektityötä. Tämä projekti oli kolmas ERASMUS-hanke ja lisää on suunnitteilla. Projektien kautta kansainvälinen verkostoituminen on tiivistynyt, lisännyt yhdistyksen näkyvyyttä, tukenut ratsastusterapiakoulutuksen kehittämistä ja laajentanut yleistä tietoutta hevosavusteisesta työskentelystä.

Yhteistyössä on voimaa ja paljon näkökulmia. 24 osallistujaa tulivat Tsekeistä, Liettuasta, Turkista, Espanjasta, Portugalista ja Suomesta.

Saimme tutustua myös Brnon nähtävyyksiin ja sen ainutlaatuiseen historiaan. Kaupungistaan ylpeänä oppaana toimi Vanda.