Training specialists for the preparation of therapy horses for Equine facilitated Therapies and Activities

Projekti on alkanut 1.9.2020 ja päättyy 31.8.2023. Ensimmäinen kokous etäyhteydellä on pidetty ja osallistuvat maat ovat Tšekki, Suomi, Turkki, Espanja, Liettua ja Portugali. Koordinaattorina toimii Vera Lantelme Tšekistä ja kaikkiaan osallistujia eri organisaatioista on yhteensä kaksikymmentäneljä.

Projektin tarkoituksena on jakaa eri maiden välistä tietotaitoa ja käytäntöjä kouluttaa terapiahevosia ja valmistella niitä tehtäviinsä. Toiminnan tulee olla turvallista ja eettistä. Nykyisen tutkimustiedon perusteella pystytään varmasti myös pohtimaan hieman uudenlaisiakin näkökulmia hevosten kouluttamiseen verrattuna vanhoihin menetelmiin.

Suomen edustajia ovat eläintenkouluttaja (AT) Heta Rautiainen ja hevostalousyrittäjä Sanna Järvelä. Heta on parhaillaan etologian ja eläinten hyvinvointitutkimuksen maisteriopiskelija. (Sveriges Lantbruksuniversitet) Hän opettaa työssään myös terapiahevosten kouluttamista ja hyvinvointia ja toimii ratsastusterapiakoulutuksen opettajana. Sanna puolestaan on  ratsastusterapeutti-SRT® ja fysioterapeutti. Lisäksi hän on valmistunut ammatilliseksi opettajaksi 2019 ja aloittaa myös ratsastusterapiakoulutuksen opettajana 2021.

Muiden maiden osallistujat koostuvat terapeuteista, yliopistojen jatko-opiskelijoista ja kouluttajista. Lisäksi mukana on eri hevosalojen ammattilaisia, joilla on kytköksiä ratsastusterapiaan tai hevosavusteiseen toimintaan.

Projektissa on suunniteltu pidettäväksi seitsemän, kolmen päivän opintoretkeä 2021- 2023 aikana. Ensimmäistä tapaamista on suunniteltu Espanjaan toukokuussa. Pääaiheena on hevosten hyvinvointi. Sisältäen tietoa lajityypillisistä käyttäytymisestä, tavoista- ja tarpeista. Hevosten fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta sekä sosiaalisista tavoista- ja tarpeista.

Olemme mielenkiinnolla mukana projektissa ja tulemme raportoimaan etenemisestä jatkossakin.