“Training specialists for the preparation of therapy horses for Equine facilitated Therapies and Activities” Järjestävänä yhdistyksenä TheKidsFellows® Research in Anthrozoology.

Lissabonin vanhan kaupungin tunnelmaa.

Ratsastusterapian lisäksi tähän projektiin kuuluvat erityisryhmien ratsastus ja -toiminta sekä hevosavusteinen oppiminen. Lokakuun tapaamisessa pääpaino oli hevosten kouluttamisen ja käytön esittely erityisryhmien ratsastuksessa Portugalissa. Suomen järjestämässä tapaamisessa toukokuun alussa 2023 tullaan olemaan ratsastusterapian ytimessä ja esittelemään Suomalaista hevosrotua sekä terapian erityispiirteitä.

Saavuimme kahdessa erässä, pienten kommellusten kautta sateiseen Lissaboniin.

Sateen kastelemat, mutta iloiset reissaajat Sanna Mattila-Rautiainen ja Erna Törmälehto.
Anne Rokka ja Sanna Järvelä löysivät tiensä yön pimeydessä ja ukkosmyrskyn saattelemina määränpäähän.

Tiistai päivällä seurasimme korkean tason kouluratsujen aamuharjoituksia ja pääsimme tutustumaan kyseisen laitoksen talli- ja muihin tiloihin, jotka sijaitsivat aivan Lissabonin keskustan tuntumassa. Illalla siirryimme Santaremin kaupunkiin maaseudulle ja majoituimme ”Enkelten maatilalle”.

Hevosen kouluttaja perinteisessä asussaan.
Osa tilan kauniista portista.
Majoituksen tunnelmia.
Ryhmämme valmiina työskentelyyn.

Keskiviikkona siirryimme maatalousoppilaitokseen, jossa meillä oli luennot sekä käytännön harjoitukset. Aamun työskentely osuudessa kaikki maat esittivät tehdyt kotitehtävänsä. Tällä kertaa kaikille yhteisen “kotiläksy”- videon aiheena oli: “Kuinka vahvistat hevosen ja kuntoutujan välistä suhdetta. Suomen videoissa esiintyivät asiakastilanteissa Sanna Järvelän ja Kati Marjalan hevoset, jotka ovat molemmat nimeltään Muhku. Anne Rokan työskentely kaverit Niksu ja Vikke. Sanna Mattila- Rautiaisen Amanda ja Totti sekä Erna Törmälehdon Cira-tamma.

“Kotiläksyjen” parissa.
Rotuesittelyä ja tarkkaavainen kuuntelija Vanda.

Professori Antonio Vicente esitteli maatalousoppilaitoksen alueet ja kertoi kattavasti portugalilaisesta alkuperäisrodusta Soraya. Kyseessä on poninkokoinen, mutta hevosen rakenteinen monipuolinen rotu. Niitä voi käyttää monipuolisesti este- ja kouluratsastuksessa. Kyseisen oppilaitoksen oritallin poneja käytetään koulun opiskelijoiden lisäksi mm. erityisryhmien ratsuina säännöllisesti. Tammoille ja varsoille on varattu laidunalueita eri puolella maatalousoppilaitoksen aluetta. Näimme demostraation, kuinka näitä hevosia koulutetaan erilaisiin välineisiin, joita erityisryhmien ratsastuksessa tarvitaan. Soraya ponit esiintyivät myös katrillissa oppilaitoksen opiskelijoiden kanssa ja näyttivät hyppykykynsä esteillä.

Välineisiin totuttamista Nuno Marquesin johdolla.

Lounaan ja ryhmätyöskentelyn jälkeen pääsimme seuraamaan MM -kisoissa Herningissäkin 2022 startanneen III- tason pararatsastaja Pedro Felixin näytöstä upealla hevosellaan. Pedro oli saapunut valmentajansa Francisco Cancella de Abreun kanssa esiintymään meille.

Julkinen kuva Pedro Felix.

Torstai aamusta jatkoimme workshop työskentelyä, joka on jatkunut prosessina läpi koko projektin. Portugalissa keskityimme hevosten arviointi-systeemin valmisteluun.

Sanna M-R mukana Equine Facilitated Learning and Social care ryhmässä.
Erna mukana Equine  Facilitated Psychiatry and Psychology ryhmässä.
Sanna J mukana Adaptive riding ryhmässä.
Anne mukana Equine Facilitated Physiotherapy, Occupational and Speech Therapy ryhmässä.

Lounasaikaan siirryimme taas oppilaitokselle. Meille esiteltiin Special Olympics järjestö sekä tämän vuoden ratsastuksen rata, joka on samankaltainen kaikissa maissa. Ratsastajat kilpailevat järjestäjän hevosilla, jotka valitaan osallistujien esitietojen perusteella.

Special Olympics ratsukko ja kansainvälinen kannustusjoukko.

Iltapäivällä tutustuimme toiseen kansallisrotuun, Lusitanoon Quinta da Lagoalva de Cima- kartanon tiluksilla, joka toimii omana siittolanaan “Koudelaria da Quinta do Lagoalva de Cima”- nimellä. 

Linnan historia ulottuu 1600-luvulle ja siirtyi Portugalin kuninkaan lahjoittamana perheelle, jonka hallussa se edelleen on. Kulttuurivaihdosta erityisesti mieliimme jäivät ystävälliset ihmiset, maukas paikallinen ruoka, kaihoisa fado laulu ja kaunis luonto korkeuseroineen.

Historiallisissa tunnelmissa.
Viimeisenä aamuna Erna ja Sanna kävivät Lusitanoilla maastoratsastuksella Ineksen (Thekidsfellow research) kanssa.
Yhdistysten välistä yhteistyötä. Seuraava tapaaminen Suomessa 2023.